Wat zou jij doen?

In Venezuela is een enorm tekort aan medicijnen. Mensen overlijden aan ziektes die met de juiste medicijnen gemakkelijk te genezen zijn. Op de zwarte markt is vanalles te koop, voor veel geld. Iets dat de meeste Venezolanen niet hebben.

Voorafgaand in Nederland. 

Voor mijn komst naar Caracas dacht ik 'eventjes' een aantal medicijnen te halen als voorraad voor onze medicijnkast. 

Bij de apotheek ving ik bot, zonder recept geen medicijnen. Dat kon ik begrijpen. Ik vraag het aan mijn huisarts. Die gaat niet zomaar akkoord. Mijn arts is op de hoogte van de situatie en ik krijg uit voorzorg een antibioticum voor eigen gebruik mee.

Nu wordt mij dit gevraagd in Caracas.

Iemand is erg ziek en heeft een antobioticum nodig. Aan mij de keuze: wel of niet dat van mij geven. Het medicijn kan misschien iemand's redding zijn. Blijkt dat ik daar toch erg diep over na moet denken.

Kan ik op basis van het volgende (zonder medische kennis) een beslissing nemen?

  • Een jonge moeder van drie kinderen is 6 weken ongewenst zwanger.
  • Het is mij onduidelijk waar de vader is (ik heb gehoord dat hij de vrouw mishandeld).
  • Hulp van familie en geld voor een abortus is er niet.
  • Ze heeft tabletten (Cytotec) geslikt en de vrucht is 4 dagen geleden overleden.
  • Ze is nog niet van de vrucht bevallen.
  • Voor een curatage in een van de door de regering gesubsidieërde ziekenhuizen kan ze niet terecht. Het personeel staakt.
  • Ze heeft al een paar dagen heftige koorts, waarschijnlijk een infectie.
  • Naar horen zeggen kan het haar einde betekenen.
  • Ik ken haar niet persoonlijk, maar ik heb haar ooit ontmoet. 
  • Ze is een goede vriendin van onze hulp, die zolang voor haar kinderen zorgt. 

Ik heb meer vragen dan antwoorden. Hoe ernstig is de situatie? Is het delen van mijn medicijnen strafbaar? Klopt het verhaal eigenlijk wel? Wat als ze nu sterft na het nemen van die medicijnen? Zelfs al zijn het de juiste? Wat als ze sterft wanneer ik ze niet geef? Ook al zijn het de juiste? Kan ik in dat geval leven met het idee dat ik haar mogelijk had kunnen helpen? Wat gebeurt er met die kinderen indien ze komt te overlijden? Wie kan ik om raad vragen? Wie of wat volgt hierna, ik heb niet meer medicijnen? En wat nu als mijn man, of ikzelf morgen ziek wordt? 

Tja, wat zou jij in dit geval doen?