Wisseltruc

bolivares soberano.JPG

Mijn pinpas doet het niet meer. Onderweg naar de bank kom ik langs het kantoor van Carlota. Haar deur staat open. Even hallo zeggen. Een ontmoeting met haar loopt altijd uit op een verrassing.

"Ik loop wel even met je mee. Ik heb wat contant geld dat ik terug naar de bank wil brengen", zegt ze als ik verder wil.

Papiergeld is schaars en bijna niks waard. Mensen staan er uren voor in de rij. Verbaasd vraag ik waarom ze het terug wil brengen.  

Het is de laatste dag om de huidige Bolivar biljetten in te wisselen voor de nieuwe Bolivar Soberano. Vanaf maandag worden er 5 nullen weggestreept. Een maatregel van de regering om de inflatie tegen te gaan. 

Bij de bank wordt het probleem met mijn pas snel opgelost. Daarna sluit ik aan naast Carlota in de rij met wachtenden. Allen hebben tassen met geld. Het kan wel eens even gaan duren.

Als we aan de beurt zijn, maakt ze haar zak leeg.

Bank 3.jpg
"Geld is fictie", volgens Carlota "Het is alleen maar iets waard zolang we geloven dat het waarde heeft. Vorig jaar waren we rijk met zo'n bedrag. Morgen geloven we in de waarde van die nieuwe biljetten".
 

De telmachine ratelt de stapels erdoor heen.

Het totaal bedraagt 706.000 Bolivars en wordt op haar rekening gestort. Daar moet ze voor tekenen, met pen én een vingerafdruk.

In 1985 kocht haar zus voor dat geld een huis. Nu betaalt ze 10 keer zoveel voor twee ijskoude cappuccino's bij McDonald's. " Van socialisme naar kapitalisme", zegt ze vrolijk.

Het zal mij benieuwen hoe die wisseltruc met 5 nullen zal verlopen. 

InkedCambio Bolivares_LI.jpg